Muhtarlar Bilgilendirme Toplantısı . . .
MUHTARLAR BİZİM HİZMET ORTAĞIMIZ
Soma Belediyesi Muhtarlar İşleri Müdürlüğünün düzenlediği “Muhtarlar Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.
Toplantıya Belediye Başkanı Hasan Ergene, Başkan Yardımcıları Ali tulup – İbrahim Demiraslan ve 71 mahalle muhtarı katıldı.
Toplantıda, Manisa’nın Büyükşehir Belediyesi statüsüne geçmesi ile ilçeye bağlanan köylerin ve merkez mahalle muhtarlarına Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesi görev ve sorumlulukları hakkında detaylı bilgiyi Maliye Bakanlığı Müfettişi Bülent Bozbaş tarafından detaylı bilgi verildi.
Toplantıda söz alan Soma Belediyesi Başkanı Hasan Ergene “ Değerli muhtarlarım, ben öncelikle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Belediyemizin düzenlemiş olduğu eğitim programına büyük bir katılım gösterdiniz. Bugün çarşamba, ilçemizin pazarı özellikle bugünü seçtik. Çevre köylerden, eski köylerden yeni mahallelerimizden gelen, muhtarlarımızı da kolaylık sağlamak için. Görevlerimizi gözden geçirdik Yasal sorumluluklarımızı, mevzuatı bildiklerimizi tazeledik. Bilmediklerimiz varsa yeni şeyler öğrendik. Muhtarlarımızın önemli bir bölümü devam eden muhtarlarımız ama ilk defa seçilen arkadaşlarımız da var. Hepimizi için ben faydalı olduğunu düşünüyorum. Bir geçiş dönemindeyiz 2014 Mahalli idareler seçimlerinden bu yana Soma Belediyesi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi ile beraber iki belediyeden hizmet alır hale geldik. Maalesef aradan 2 (iki) yıl geçmesine rağmen sistem oturmadı. Birçok aksaklıkları hep beraber yaşıyoruz. Vatandaşlarımızın şikâyetlerine şahitlik ediyoruz. Sıkıntılar çekiyoruz. Bu sıkıntılarda tabi önce muhtarlarımıza arkasından Belediye Başkanlarımıza yansıyor. Basında da birçok haberler çıkıyor, bu basında yer bulursa sıkıntıların çabuk giderildiğini görüyoruz. Bu durumda basınımıza da önemli bir görev düşüyor. Onlara da ben teşekkür ediyorum. Belki Soma da işleri halletmek biraz daha kolay ama Manisa Büyükşehir Belediyesine düşen işlerde maalesef çoğu zaman karşılık bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu sıkıntı her zaman diz değerli muhtarlarımız tarafından ifade ediliyor. Bazen biz ümitsizliğe düşüyoruz acaba diyoruz Soma’ya karşı özel bir tutumumu var Manisa Büyükşehir Belediyesinin. Yani özellikle buradan taleplerin ve hizmetleri ikinci plana mı atıyorlar. İşte ne bileyim buradan umdukları oyu alamadılar acaba ceza mı veriyorlar. Bunlar hepimizin zaman zaman birbirimize söylediğimiz görüşlerimiz. Tabi biz bunun böyle olduğuna inanmıyoruz. İnanmakta istemiyoruz. Buna şuna bağlıyoruz az önce hocamız da ifade etti. Bir geçiş dönemindeyiz. 2 (İki) yıl geçse bile Manisa Büyükşehir Belediyemiz yapılanmasını tamamlayamadı. Bazen işler bu nedenle gecikiyor olabilir.
İlçemizde devam eden yatırımlar var. Bizim onlara devir yatırımlar var. Devlette devamlılık esastır. Örneğin merkezi ısıtma sistemi, Bölge Isıtma Sistemini biz bir yere kadar getirdik. Ondan sonra Büyükşehir Belediyemize devir ettik. Şimdi onlar bu yatırımı tamamlamam telaşındalar. Yapılan bütün yatırımlar için teşekkür ediyoruz. Daha fazlasını bekliyoruz. Ben bunun özel hesabını tutuyorum. Yani Manisa Büyükşehir Belediyesine 2014 Mart’ından bugüne kadar Soma Halkına hizmet etsin diye, aktarılan ödenek nedir? Buradan toplanan içme suyu gelirleri nedir? Bunların ben her ay hesabını tutuyorum. Şu kadarını söyleyelim eski para ile 50 trilyon, yeni para ile 50 milyon Türk Lirası. Böyle bir kaynak Soma halkına, Soma ilçe sınırları içinde yaşayan değerli vatandaşlarımıza hizmet etsin diye Manisa Büyükşehir Belediye’mizin hesaplarına girmiştir. Biz bunların takipçisi olmak durumundayız. Bu bizim vatandaş olarak sorumluluğumuz. Bu bir Kamu kaynağı, onlara emanet edilen. Nasıl Soma Belediyesi’nin bir bütçesi varsa, Büyükşehir Belediye’mizin de bütçesi var. Bizim beklentimiz 50’nin üstüne bir 50 daha katıp hizmet yapılmasıdır. Neden? Çünkü farklı enstrümanlar da var. İller bankası kaynakları var, bir takım Uluslararası fonlar var. Bu kaynakların da elde edilen kaynağa katılarak hizmeti katlanarak verilmesi vatandaşın talebidir. Yani ihtiyaçlar sonsuzdur, ama imkânlar kısıtlıdır. Bu iktisattın temel kaidesi zaten. Ama vaktimizi de iyi değerlendirmemiz lazım. 5 yıl için seçildik. İşte 2 yılı bitti. Seçime 3 yıl kaldı. Sorunlarımız devam ediyor, sıkıntılarımız devam ediyor. İnşallah bir an evvel yeni çözümler üretilmeye başlanır.
Hepinize, ben çok teşekkür ederim. Bu toplantıları biz zaman zaman tekrar edelim. Mahalle muhtarlarımızla bir araya gelelim. Taleplerinizi birebir alalım. Muhtarlar Müdürlüğümüz kuruldu. Hizmetine başladı. Ben o birimimizin çalışmaları ile ilgili, siz muhtarlarımızdan zaman zaman memnuniyetlerini duyuyorum. Biz etkinliğimizi ve verimliliğimizi arttırmak istiyoruz. Çözüm odaklı çalışıyoruz. Ben bütün çalışma arkadaşlarıma da bunu empoze ediyorum. SORUNUN BİR PARÇASI DEĞİL ÇÖZÜMÜN BİR PARÇASI OLUN. Yani bu bir yol gösterin, ya bir yol açın ya da yoldan çekilin. Şimdi biz yol göstermeliyiz. Yol açmalıyız. Hizmet üretmeliyiz. Çözüm üretmeliyiz. Biz bu yaklaşım içerisindeyiz. Senin işin benim işimde demek istemiyoruz. Yetmediği yerde kendi imkânlarımızı devreye sokmaya hazırız Büyükşehir Belediyesi Hizmetlerine destek olması adına. Ama az evvel bir muhtarımda ifade etti, Pirahmet mahallesi muhtarım yani bir yolda sıkıntı vardı. Bizde ekiplerimizi sevk ettik. Ekip çalışırken Büyükşehir Zabıtası geldi dedi ki arkadaşlar bu yol Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanındadır. Siz bur da çalışma yapamazsınız. Aynı şeyi biz şehir merkezinde de gördük. Adnan Menderes caddesinde yağmurlardan sonra büyük çukurlar oluştu. Büyükşehir Belediyemiz de buna müdahale edemedi. O mahalleden arkadaşlar fotoğraflarını çekmişler Whatsapp dan bana gönderdiler. Bende dedim hemen yarın sabah gidin orada gerekli onarımları yapın. Bizim ekip işin başına gitti. Gene Büyükşehirin ekipleri geldi. Bun cadde bizim sorumluluğumuzda siz burada çalışma yapamazsınız. Yani bu görev alanı, yetki alanı, sorumluluk alanı hakikaten önemli. Herkesin işini yapması lazım. İşi bir de zamanında yapması lazım. Yani işinizi yaparsınız ama bir sene sonra yaparsınız. Bu olmaz, yani uygun olmaz. Bu ihtiyaç ne zaman lazım oldu ise en kısa zamanda bunu yapmak zorundayız. Bunun için hep beraber gayret gösterelim. Hizmet ortağı olalım. Muhtarlar zaten bizim hizmet ortağımız. Biz sizi belediyeden ayrı düşünmüyoruz. Siz bizim mahalledeki gözümüz kulağımızsınız. Bizim hizmet ortağımızsınız, dolayısıyla çalışma arkadaşımızsınız. 3 dönemdir ben bu anlayış içindeyim. Bazı muhtarlarımızın çalışma ofisleri Belediye hizmet binamızın içinde. Merkeze uzak olan muhtarlarımızın da kendine ait yeri var. Köylerde de zannetmiyorum böyle bir sıkıntı olsun.
Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada eliminizdeki bütün imkânları hem merkez mahallelere ve eskiden köy olan şimdi mahalleye dönüşen yerleşim birimlerimize aktarmaya devam edeceğiz. Beraber hizmet götüreceğiz, beraber çalışma yapacağız.” Dedi.
https://www.facebook.com/SomaBelediyesi/videos/910134955721236/
Soma Belediye Başkanlığı Muhtarlar Bilgilendirme Toplantısı.. pic.twitter.com/LH9xeRbHW2
— E YÖNTEM A.Ş. (@_eyontem_) 3 Şubat 2016